Idag handlar det om bajs. Jag har gjort ett test på mina tarmbakterier hos svenska GutFeeling efter tips från Martina Johansson, biohacker. Jag har också använt hennes kommentarer för att berätta vad de olika testerna säger. Och även informationen som jag fått från GutFeeling förstås. Here we go… Detta är inte sponsrat.
Här handlar det om hur mycket olika tarmbakterier som finns i tarmfloran. Högre är bättre. Och normalintervallet är den gröna boxen och mitt resultat är den gula boxen.
Akkermansia får man om man äter en del frukt, grönsaker, spannmål, ris, mm. Jag äter ju inte mycket sånt och då är det vanligt att det inte heller finns så mycket bakterier för det. Normalintervallet är från 0, så jag är ju inom det 🙂
Att dessa två är låga tydligen ett bevis på att man inte äter mycket mejeriprodukter. Man ser ofta låga nivåer av Lactobacillus hos personer som anger att de tar probiotika eller äter syrade grönsaker, fil och yoghurt. Och det gör jag ju ibland. Kimchi och yoghurt bl a. Men inte tillsammans 🙂
Detta är en av våra vanligaste bakterier. Den ska tydligen boosta immunförsvaret, verka antiinflammatoriskt och öka insulinkänsligheten. Vilket är bra. Låga nivåer är sammankopplade med Crohns sjukdom, fetma, astma och depression.
Smörsyra är antiinflammatoriskt och minskar aptiten. Jag blir sällan hungrig. Här kan resistent stärkelse tydligen hjälpa om man vill ha upp värdet.
Kan tydligen förebygga ulcerös kolit och tjocktarmscancer. Är antiinflammatoriskt och kan också minska aptiten.
Inulin och oligofruktos (som jag tror är samma sak) består av fruktos och glukos. Jag äter inte mycket sånt, men verkar i alla fall kunna ta hand om det 🙂 Studier på både vuxna och barn har visat att intag av inulin och oligofruktos kan bidra till minskad/normaliserad hungerkänsla. I studien antog man att en av mekanismerna bakom denna effekt är att vissa bakterier i tjocktarmen bryter ner oligofruktos till ämnen som leder till minskade nivåer av hungerhormonet Ghrelin, vilket i sin tur resulterar i minskad hungerkänsla och reducerat sötsug. Så bra 🙂
Jag verkar inte ha några problem med att bryta ner laktos. Äter inte så mycket mejeriprodukter förutom smör, grädde och creme fraishe. Det kanske blir en del…
En frisk tarmflora ska producera folsyra. Det behövs för läkningsprocesser, för att undvika grått hår och rynkor (!) och det behövs för saltsyraproduktion, leverns funktion och bildandet av kolin för snabb hjärna 🙂 Man kan få i sig folsyra genom kosten, bl.a. genom att äta spenat, rucola, broccoli och andra livsmedel rika på folsyra. Människan behöver folsyra för att bygga upp och reparera DNA, vilket är relevant eftersom vi dagligen exponeras för en mängd skadliga ämnen bland annat från vår mat.
INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA
Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.
Nu till JULPRIS!
KÖP BOKEN HÄR
FEEL GOOD & HAVE FUN! Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram . Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.
BOKA MIG! » Boka mig som föreläsare på ditt företag » Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal » Boka mig som din hälsocoach