I dag pratas mycket om just kvoten mellan omega-3 och omega-6 i den mat vi äter. Generellt får vi i oss för lite omega-3 och för mycket omega-6. Omega-3 är bra och dämpar inflammation i kroppen. Det är också blodförtunnande, gör huden mjuk, skyddar hjärnan och ökar fettförbränningen. Medan omega-6 kan driva på inflammation. Kroppen behöver även omega-6, men generellt får vi i oss för mycket i förhållande till omega-3. Omega-3 kan du få i dig genom att äta ägg, kött samt fet fisk som makrill, sill och lax. Men omega-3 finns också i växtriket i form av till exempel gröna blad, valnötter och chiafrö. Alger är också en bra källa till omega-3. Så du kan absolut vara vegetarian och ändå få i dig livsviktigt bra fett. Vad du däremot kan tänka på är att kroppen har svårare att på ett effektivt sätt använda omega-3 från vegetabiliska källor, än från animaliska källor. Det beror på att kroppen bara kan omvandla en liten del växtbaserad omega-3 (så kallad ALA) till varianterna som finns i animalisk omega-3 (DHA och EPA). Dessa är också viktiga för din kropp. Det innebär att det kan vara en smart idé att ta tillskott av omega-3 med DHA och EPA, om du inte äter kött och fisk.
Vårt DNA och vilda djur har kvoten 1:1. Ennuiterna hade 1:14 till fördel för omega-3, eftersom de åt så mycket mat från havet. En genomsnittsperson i västvärlden sägs i dag ligga på 15:1. Det vill säga 15 gånger så mycket omega-6 än omega-3. Det är en alldeles för hög andel omega-6. WHO rekommenderar att vi kommer under 4:1 i omega-balans. I USA sägs snittet ligga på uppåt 28:1. Barn med ADHD har inte sällan stor obalans. I Japan ligger de på kvoten 2:1. Studenter i Japan tar omega-3 inför prov i skolan. Forskning visar att hjärnan då blir mer fokuserad. Fettsyran EPA i omega-3 minskar dessutom våra stresshormoner.
Om din balans mellan omega 3 och 6 är dålig blir cellmembranen hårda och stela. Då kommer bara en del av den näring du äter in i cellerna. Vad som också inträffar är att cellernas avfallsprodukter inte fullt ut lämnar cellen. Och detta är såklart inte bra. Det kan till exempel göra dig energilös, eftersom ENERGI produceras i cellerna.
Balansen mellan omega 3 och 6 är också oerhört viktig för din hjärna. I en italiensk studie gjorde man humörprofiler före och efter balansen hade justerats. Det visade rejäla förbättringar på humör och ENERGI.
Det häftiga är att du kan testa din balans mellan omega 3 och 6. Då får du reda på en rad parametrar. Bland annat ser du just hur dina cellmembran mår samt. Testet ger dig ett index på cellmembranens fluiditet. Du får också ett index för mental styrka. Dessutom mängden omega 3 och såklart balansen mellan omega 3 och 6. Plus en massa annat.
Konceptet jag erbjuder innehåller ett test direkt, därefter dricker du omega 3 i fyra månader och tar sedan test nummer två. Sedan fortsätter du ytterligare fyra månader med omega 3-oljan. Redan efter fyra månader har 95% av alla kommit ner mot förhållandet 3:1.
Bor du på västkusten så kan du kontakta mig, så träffas vi för testet. Men det är så enkelt att göra så du kan göra det själv. Jag kan såklart guida dig via till exempel Skype.
Kontakta mig via mail eller telefon 0708-519161.
Utdrag ur min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.”.
INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA
Nu är den här! Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” Du får 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.
FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.